Juttelen jatkuvasti useiden pienten yritysten kanssa, ja heti kun keskustelussa nousee sana strategia, niin ihokarvat nousevat pystyyn ja todetaan “Ei me sellaista tarvita”. Usein brändistategia mielletään isojen yritysten tai korporaatioiden asiaksi ja ehkä jopa tietynlaiseksi markkinointihuijaukseksi, jolla ilkeät markkinoijat nyysivät asiakkailtaan rahaa. Tämä on hämmentävä ajatus, koska väittäisin brändistrategian olevan elintärkeä kaikille yrityksille ja varsinkin juuri pienemmille, alle 20 ihmisen yrityksille.
Mikä on brändistrategia?
Usein ennakkoluulot lähtevät siitä, kun ei tiedetä mitä sana brändi tarkoittaa. Strategia-sana myös usein mielletään jonkinlaiseksi huijaukseksi, missä ohjataan tekemään jotain mitä ei olisi muuten tehty.
Brändillä tarkoitetaan kiteytetysti jälkeä ja mielikuvaa, jonka yritys tai henkilö sinuun jättää. Brändiä on asiakaskohtaamiset, markkinointi, visuaalinen ulkoasu, palvelukokemus, reklamaatioprosessi ja mikä tahansa, mikä tulee mieleen yritystoimintaa ajatellessa. Strategialla tarkoitetaan suunnitelmallista ja yhtenevää yritystoimintaa, eikä hyvällä strategialla tuputeta tai tyrkytetä yritystä ihmisille, jotka eivät siitä ole kiinnostuneita.
Olin joku aika sitten webinaarissa, jossa käytettiin myynnin osalta lainausta, joka mielestäni sopii brändistrategiaankin täydellisesti:
“To sell is to help the unaware, inspire the interested and reassure those who have formed intent.”– Blair Enns
Eli kankeasti suomennettuna: “Myynti auttaa epätietoista, inspiroi kiinnostunutta ja vakuuttaa heitä, jotka ovat muodostaneet aikomuksen.”
Miksi brändistrategia on elintärkeä pienille yrityksille?
Monet pienet yritykset tipahtavat tilaan, jossa tekevät hirveästi kaikkea ilman minkäänlaista lopputulosta. Tiedetään, että somea pitää tehdä ja markkinoida yritystä, joten postataan viikottain turhia postauksia ilman sisältöarvoa, koska ei tiedetä mitä pitäisi postata, missä markkinoida ja miten. Brändinä ajatellaan logoa.
Jos teet ja otat brändistrategian tosissaan, niin tiedät sen jälkeen kenelle puhut, mistä hän on kiinnostunut, missä ympäristöissä hän viihtyy ja miksi hän valitsisi sinut. Kun tiedät nämä asiat, on huomattavasti helpompaa tuottaa sisältöä ja löytää toimivat markkinointikanavat. Lisäksi, kun tunnet ostajasi, osaat myös luoda hänelle sopivan asiakaskokemuksen.
Se mikä riitti aiemmin ei tule riittämään enää
Tänä vuonna konkurssimäärät ovat nousseet 30% viime vuodesta ja määrä on korkein viiteentoista vuoteen. Ne keinot, mitkä aiemmin riittivät liiketoiminnan ylläpitoon, eivät riitä enää. Monet olivat tottuneet siihen, että asiakkaita tulee myös pienellä vaivalla, jos yrityksen tavoitteena ei muutenkaan ollut tavoitella miljoonien liikevaihtoa. Kuitenkin nyt, kun ostajilla on lompakon nyörit tiukalla hintojen nousun takia ja raskaat koronavuodet ovat takana, niin ongelmia alkaa ilmetä.
Yritys tarvitsee strategiaa ja näkyvyyttä. Yritys tarvitsee pohjan ja brändin. Jos et osaa sanoa kertoa, mikä on yrityksesi brändi tai strategia, on aika tehdä asialle jotain. Nämä asiat on ratkaistu ennenkin.